Läpikuultavat helmikoristeet

Läpikuultavat helmikoristeet

 Itse tehdyt helmitähdet ja -kuviot somistavat kauniisti niin joulukuusta kuin ikkunaakin.

Periaate on hyvin yksinkertainen; rautalankaan pujotetut helmet muodostavat kehyksen, joiden väliin jäävät aukot täytetään Window Colorilla. Tuoreeseen maaliin asetellaan helmiä ja tekotimantteja, kaikki on sallittua. Maalin kuivuttua koriste irrotetaan muovilta ja ripustetaan kauniilla nauhalla. 

 

 • ohutta rautalankaa eri paksuuksia
 • erivärisiä pieniä välihelmiä
 • erivärisiä ja -kokoisia pyöreitä helmiä
 • erivärisiä ja -pituisia putkihelmiä
 • tekotimantteja
 • helmipihdit
 • sivuleikkurit
 • pinsetit
 • Plaidin Window Color -maaleja: Crystal Clear, Clear Frost ja White Pearl
 • A4 -kokoisia sablonimuoviarkkeja tai jotain muuta tukevaa muovia työalustaksi.
 • piirtoheitinkalvoja
 • hammastikkuja
 • talouspaperia
 • ruudutettua paperia
 • maalarinteippiä
 • kauniita nauhoja ripustamiseen.

Window Color-maalit on itseasiassa tarkoitettu lyijylasimaalauksen jäljittelyyn. Helmikoristeisiin sopivat mielestäni parhaiten vaaleat maalisävyt. Himmeän läpikuultava Clear Frost -sävy (022) on tukevin ja parhaiten muotonsa säilyttävä maali tähän tarkoitukseen. Muut sävyt saattavat hieman venyä koristeen riippuessa vapaasti. Tähän vaikuttaa paljon koristeen muoto, siksi se ei saisi olla kovin leveä.

Voit varmuuden vuoksi tukea koristeen huomaamattomasti jo valmistusvaiheessa. Aseta helmirengas sablonimuovin sijasta värittömälle piirtoheitinkalvolle ja etene työvaiheissa muuten normaalisti. Kalvo tulee jäämään tueksi koristeen takapuolelle, estämään venymisen. Koristeen kuivuttua leikkaat sen huolellisesti reunoja pitkin irti ympäröivästä piirtoheitinkalvosta. Ripusta kuten muutkin.

Helmikuviot: 

 1. Käytä näihin paksumpaa hopeista tai kultaista rautalankaa, sellaista joka mahtuu yksinkertaisena pienen välihelmen läpi. Tee 40-50 cm pituisen rautalangan toiseen päähän pieni silmukka estämään helmiä putoamasta. Pujota rautalankaan niin paljon helmiä, kunnes olet saavuttanut haluamasi pituuden. Kiinnitä rautalangan loppupää alkupään silmukkaan ja muotoile vielä pieni ripustussilmukka
 2. Kädessäsi on nyt pyöreä helmirengas. Taivuta se ensin soikeaksi ja muotoile sitten mielesi mukaan. Varmista lopuksi, että se on mahdollisimman litteä.
 3. Aseta muotoilemasi helmirengas sablonimuovin päälle. Muovin alla kannattaa olla vahvasti ruudutettu paperi, joka auttaa sinua suorien linjojen teossa. Kiinnitä muovi paperiin muutamalla maalarinteippipalalla.
 4. Pursota Window Color -maalia helmirenkaan sisäpuolelle varoen liikuttamasta rengasta. Levitä maali huolellisesti reunoja myöten, niin että se varmasti koskee helmirenkaaseen. Maalia saa olla runsaasti, helmirenkaan korkuinen kerros. Tasoita maali hammastikulla ja riko ilmakuplat sen terävällä päällä.
 5. Aseta putkihelmiä riviin maalikerroksen pinnalle pinsettien avulla. Alusmuovin läpi siintävät viivat auttavat suunnistamaan suoraan, sillä Window Color -maalit ovat tuoreina läpinäkymättömiä. Painele helmet varovasti hammastikulla syvemmälle maalipintaan upottamatta niitä kuitenkaan kokonaan. Koristele ruudut tai rivien välit makusi mukaan isommilla helmillä tai tekotimanteilla. Anna koristeen kuivua rauhassa muovialustallaan ainakin kolme päivää ennen varovaista irroitusta. Taivuta irroittaessasi muovia, älä itse koristetta.
 6. Kiinnitä ripustussilmukkaan ripustusnauha ja solmi vielä kaunis rusetti.

Helmitähdet:

 1. Tähden rakentaminen alkaa keskustasta. Rautalanka pitää olla niin ohutta, että se mahtuu kaksinkertaisena putkihelmen läpi. 6-sakaraiseen tähteen tarvitset yhteensä 12 ohutta rautalanganpätkää, pituuden noin 30-40 cm. Katso ohjepiirroksesta mallia.
 2. Päättele rautalangat sakaroiden päihin tiukoiksi kiekuroiksi. Aseta tähti sablonimuoville mahdollisimman litteänä.
 3. Täytä helmien väliset aukot huolellisesti Window Color -maaleilla varoen liikuttamasta tähteä. Varmista, että maali varmasti koskettaa ympäröiviä helmiä ja että sitä on tarpeeksi paksu kerros. Tasoita maali hammastikulla ja riko ilmakuplat sen terävällä päällä. Lopputuloksesta tulee vielä kauniimpi käyttäessäsi ainakin kahta eri värisävyä.
 4. Tiputa pinsettien avulla tuoreeseen maalipintaan haluamasi lisäkoristeet, kuten putkihelmiä ja tekotimantteja.
 5. Anna koristeen kuivua ainakin kolme vuorokautta ennen muovilta irroittamista. Taivuta irroittaessasi muovia, älä koristetta. Kiinnitä ripustusnaru sakaran päässä olevaan kiekuraan, ja solmi vielä kaunis rusetti.

No Responses

Write a response