Ihania Kynttilöitä Tunnelmointiin

Ihania Kynttilöitä Tunnelmointiin

Kynttilöiden valmistaminen on helppoa ja hauskaa. Hulluttele muodoilla, herkuttele väreillä ja koristeilla. Askarteluliikkeistä saat kynttiläainepakkauksia, joissa on kaikki tarvittavat ainekset kynttilän valmistusta varten. Pakkauksen sisältö on hyvä sulattaa yhdellä kertaa. Näin ainesten keskinäiset mittasuhteet eivät muutu. Voit ostaa myös erikseen steariinia ja parafiinia. Loistava ilmainen raaka-aine on kynttilän pätkät, joten kannattaa säästää ne kaikki eikä heittää pois.


Jos haluat kokeilla omia sekoituksia, muista että parafiinista tehty kynttilä valuu palaessaan enemmän kuin steariinikynttilä. Pelkästä steariinista tehty taas saattaa halkeilla jähmettyessään. Hyvän kynttiläaineseoksen tulisi sisältää sekä steariinia että parafiinia ja joidenkin mielestä myös vähän mehiläisvahaa.

Kynttilän palamisaika määräytyy raaka-aineiden mukaan. Kauimmin palavat puhtaat luonnonvahat ja steariinikynttilät, nopeimmin parafiinivalmisteet runsaan valumisen takia. Voit lisätä sulaan seokseen säästämiäsi kynttilänpätkiä. Sydänlangat laskeutuvat sulatusastian pohjalle, josta ne on helppo kerätä pois.

Voit värjätä sulan kynttilämassan kynttiläväreillä, jolloin saat läpivärjättyjä kynttilöitä. Anna värien sulaa ja sekoittua huolellisesti massaan ennen sen muottiin kaatamista. Värjäämättömän kynttilän voi myös lopuksi kastaa värjättyyn sulaan kynttilämassaan, jolloin kynttilä saa vain värillisen pintakerroksen.

Valumuotin valinta

Valumuotin valitsemisesta alkaa varsinainen hauskuus, jolla vaikutat ratkaisevasti lopputulokseen. Sopivia kynttilämuotteja on kaikkialla ympärilläsi, sinun pitää vain huomata ne. Muotin pitää kestää kuumuutta, eikä suuosassa saa olla kynttilän irrotusta estäviä renkaita eikä kavennuksia ellet aio repiä muottia auki. Muotti voi olla lähes mitä tahansa materiaalia: pahvia, muovia, kipsiä, lasia, metallia ja savea. Kupariset muotit saattavat värjätä vahan, joten niitä kannattaa välttää.

Pahvimuotti on usein kertakäyttöinen, sillä se imee itseensä kynttilävahaa ja pehmenee jonkin verran.

Pehmeän muotin pohjaan voi helposti tehdä reiän sydänlankaa varten. Kovankin muotin pystyt usein rei’ittämään. Keratakäyttöiset muovipikarit ovat aivan loistavia kestäviä muotteja. Poraat vain sydänlankaa varten ohuella poranterällä pienen reiän keskelle jalkaosaa. Tiivistä liitoskohdat sinitarralla ja teipillä langan pujotuksen jälkeen. Jalan avulla pikari pysyy mainiosti pystyssä.

Hyviä valumuotteja ovat esim: maito- ja mehutölkit. pahviputkilot, kertakäyttöiset juomapikarit, leivos- ja hyytelövuoat, shamppoopurkit, hiekkakakkumuotit, kukkaruukut, lasipurkit.

Työvälineet:

 • sähkölevy
 • kattila
 • sulatusastia
 • steariinia ja parafiinia
 • väriainetta
 • sekoitustikku
 • sanomalehti
 • valumuotti
 • sydänlankaa
 • sakset
 • sukkapuikko tai grillitikku
 • sinitarraa
 • vahva lämpöä kestävä teippi
 • ruokaöljyä
 • sivellin
 • kumihanskat!

Sulatus

Kynttiläainekset suositellaan sulatettavaksi aina jonkinlaisessa vesihauteessa paloturvallisuuden takia. Näin massa ei koskaan kuumene kiehumispisteeseen, ja pysyy kauemmin sulassa muodossa, jos astian siirtää pois hellalta. Kattilassa ei yleensä tarvitse olla vettä kuin muutamia senttejä. Sulavaa kynttilämassaa ei saa jättää vartioimatta kuumentuneelle keittolevylle!

Kaksikerroksinen höyrykattila on ihanteellinen sulatusastia. Kirpputorilta saatat löytää sellaisen pilkkahintaan. Alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä tehty saumaton kannu on myös mainio sulatusastia ja kaadin kaataessasi sulaa massaa muotteihin. Suurikokoinen puhdas säilykepurkkikin käy, kunhan sekin asetetaan hellalle kattilaan vesihauteeseen.

Virta on minimoitava heti viimeisen nokareen sulattua. Vettä ei saa päästää kuumentuneeseen kynttilämassaan, koska muuten tulikuuma massa alkaa räiskymään.

Suojaa sanomalehdellä keittolevyn ympäristö ja työskentelyalue. Laita käteen kumihanskat! Tein aluksi kynttilöitä paljain käsin,  ja minulle tuli yhtäkkiä kasvoihin ärhäkkä punainen ihottuma. En aluksi ymmärtänyt että se johtui kynttilämateriaaleista. Se kuitenkin häipyi kun laitoin hanskat käteen ja olin varovainen etten koskenut kasvoihini likaisilla käsillä.

Laita kynttiläainekset vesihauteessa olevaan sulatusastiaan. Kuumenna vesihaude lähelle kiehumispistettä, ja käännä katkaisin pienemmälle. Vesi saa kuplia edelleen hiljalleen massan sulaessa rauhallisesti. Sammuta keittolevy heti kun viimeinen palanen on sulanut. Voit halutessasi tarkkailla sulavan massan lämpötilaa lämpömittarilla. Lämpötila ei saa nousta yli 90 asteen. Lisää tässä vaiheessa sulaan massaan väriaine ja/tai kynttilätuoksu huolellisesti sekoittaen.

Valumuotin valmistelu

Useimpien muottien pohjan keskelle pystyt tekemään pienen reiän sydänlankaa varten. Pujota lanka kolon läpi ja tee vetosolmu muotin ulkopuolelle. Kiinnitä ulkopohjaan sinitarraa ja tukevaa teippiä reiän ja sydänlangan peitoksi, jottei sula vaha pääse valumaan pois reiän kautta.

Ellet voi tai halua rei’ittää muottiasi, tee sydänlangan alapäähän pieni solmu. Kiinnitä lanka huolellisesti solmustaan keskelle muotin sisäpohjaa pienellä sinitarrapalalla, joka pitää sydämen paikoillaan jähmettymisen aikana. Sydänlangan vapaan pään pitää ulottua reilusti muotin suun yläpuolelle.

Leikkaa pois mahdolliset kavennukset muotin yläosasta, esimerkiksi maitotölkistä. Pese ja huuhtele muotti kylmällä vedellä, jotta kynttilän pinnasta tulisi tasainen ja kiiltävä. Kuivaa huolellisesti.

Kiinnitä sydänlanka paikoilleen. Aseta muotin suulle poikittain esimerkiksi lyijykynä tai joku muu jäykkä tikku. Solmi sen ympärille melko tiukaksi vetämäsi sydänlanka. Näin muotin sisään jäävä sydänlanka pysyy valamisen aikana pystysuorassa ja paikoillaan. Käsittele muotin sisäpuoli kevyesti ruokaöljyllä, joka helpottaa kynttilän irrottamista muotista kovettumisensa jälkeen. Tätä vaihetta ei tarvita mikäli valmis kynttilä tulee jäämään muottiinsa.

Sulata ja värjää kynttilämassa. Anna massan hieman jäähtyä ennen valamista, niin kynttilä ei halkea. Kaada sula massa muotin keskelle, jotta seinämien rasvaus ei sulaisi pois. Varo liikuttamasta sydänlankaa. Täytä muotti sentin verran yläreunan alapuolelle.

Voit varovasti nostaa muotin kylmällä vedellä täytettyyn altaaseen. Tämä nopeuttaa huomattavasti kynttilän kiinteytymistä. Aseta tarvittaessa jokin paino muotin päälle, jotta veden pinta ulottuu kynttilämassan pinnan tasolle. Kynttilän kovettuminen saattaa kestää jopa 8 tuntia ilman vesikylpyä.

Suurenna lusikan varrella kynttilän keskelle syntynyttä syvennystä, kun massa on noin puolen tunnin kuluttua jähmettynyt. Syvennys syntyy, koska massa vetäytyy kasaan jähmettyessään. Täytä syvennys sulalla massalla ja anna sen jäähtyä. Toista tämä toimenpide kunnes syvennystä ei enää synny. Anna kynttilän jäähtyä täysin, tarvittaessa yön yli.

Raidallisia kynttilöitä teet valamalla vuorotellen kahta eriväristä massaa muottiin. Anna edellisen kerroksen melkein jähmettyä ennen seuraavan kaatamista. Varo roiskuttamista seinämille, jotta raidoista tulisi mahdollisimman siistit ja tasaiset.


Poista ulkopohjasta sinitarra ja avaa solmu. Pyörittele muottia käsissäsi painellen kevyesti ja käännä se ylösalaisin. Kynttilän pitäisi liukua helposti ulos. Ellei näin käy, juoksuta hieman lämmintä vettä muotin ulkopuolelle ja yritä uudestaan. Leikkaa pois ylimääräinen sydänlanka kummastakin päästä.

No Responses

Write a response