Romanttiset ruukut halkeiluaineella

Romanttiset ruukut halkeiluaineella

 • erikokoisia leveitä pensseleitä maalia, lakkaa ja halkeiluainetta varten.
 • vesipohjaista mattalakkaa
 • Folk Art -askartelumaaleja
 • Folk Art -halkeiluainetta
 • liitujauhoa
 • töpöttimiä
 • vanha hammasharja
 • ruukkusapluunoita
 • maalarinteippiä

 • Kaikki tässä olevat saviruukut on maalattu Folk Art -askartelumaaleilla. Ne ovat helppokäyttöisiä akryylimaaleja, ja värisävyjä on kymmeniä. Työvälineet puhdistuvat kätevästi saippuavedellä. Myös lakka ja halkeiluaine ovat Folk Art -sarjasta. Lasittamattomat saviruukut ja aluslautaset on aina lakattava sekä sisältä että ulkoa ennen maalausta.
 • Halkeiluaineen avulla saat päälle maalattavan kerroksen halkeilemaan. Maalaa pohjaväri ja anna sen kuivua ainakin pari tuntia. Halkeamat pääsevät paremmin esiin jos pohjaväri on pintaväriä tummempi. Sivele päälle halkeiluainetta, ohut kerros kapeita tai paksu kerros leveitä halkeamia varten.
 • Maalaa 2-4 tunnin kuivahtamisen jälkeen päällimmäiseksi erisävyinen maalikerros. Tässäkin pätee sama sääntö kuin aiemmin, eli ohut kerros kapeita tai paksu kerros leveitä halkeamia varten. Levitä maali ripeästi muutamalla siveltimen vedolla, sillä halkeilu alkaa lähes välittömästi, kun pintakerros alkaa kuivumaan.

 • Siveltimen vetojen suunnalla vaikutat halkeamien muotoon. Halkeamat muodostuvat samansuuntaisiksi, kun sivelet halkeiluaineen ja pintamaalin samansuuntaisesti. Verkkomaisen tuloksen saat sivelemällä kerrokset poikkisuuntiin. Lakkaa lopuksi maalatut kuivuneet pinnat ainakin kahdesti.
 • Kohokuvioidut savi- ja muoviruukut korostavat parhaiten näitä kahta seuraavaksi esittelemääni tehostetta. Muovisia ruukkuja ei tarvitse lakata ennen maalauksen aloittamista.Vaikuttavan näköinen verdigris jäljittelee kuparin, messingin ja pronssin vihreänkirjavaa patinaa. Se saa ruukkusi näyttämään arvokkailta arkeologisilta löydöksiltä.
 1. Pohjamaalina tummansinisellä (721) tummennettua joulunvihreää (724). Levitä sitä pensselillä vähän huolimattomasti. Ruukun oma väri saa paikoitellen pilkottaa maalin alta.
 2. Töpötä valokohtiin ja ulkonemiin vaaleansinistä (909) ja vihreää (723), joita molempia on vaalennettu valkoisella (901).
 3. Levitä vesipohjaista mattalakkaa aina kulloinkin käsiteltävänä olevalle kohdalle, syvennyksiin reilusti. Töpötä epätasaisesti liitujauhoa kostean lakan päälle, etenkin syvennyksiin.
 4. Korosta kohoumia töpöttämällä niihin kevyesti samaa tummanvihreää sekoitusta kuin alussa pohjalle.
 5. Suojaa pinta kuivumisen jälkeen varovasti vielä mattalakalla. Maalaa ja käsittele samoin ruukun sisäpuolen yläreuna ja aluslautanen. Liitujauhon sijasta voit töpöttää niille alueille valkoista (901) maalia.
 

Tuo ikkunapuutarhaasi tuulahdus raunioromantiikkaa hiekkakiveä jäljittelevien ruukkujen avulla:

 1. Töpötä ruukun ulkopinta, sisäpuolen yläosa ja aluslautanen kauttaaltaan kermansävyllä (902). Ruukun oma ruskea väri saa paikoitellen kuultaa maalin alta.
 2. Sekoita tummanruskea värisävy okrankeltaisesta (917), sinisestä (964) ja joulunpunaisesta (437). Töpötä ruskeaa epäsäännöllisesti ruukun pintaan koholehtikuvioiden taustalle ja syvänteisiin sekä aluslautasen ulkopinnalle.
 3. Korosta kohoumia ja reunoja töpöttämällä kevyesti niihin valkoisella (901) vaalennettua kermansävyä (902).
 4. Pirskottele varovasti sinne tänne hammasharjalla vedellä laimennettua joulunvihreää (724) ja okrankeltaista (917). Tämä jäljittelee luonnollista jäkäläkasvustoa kiven pinnassa.
 5. Suojaa viimeistelty ruukku ja aluslautanen mattalakalla. Pinnasta ei saa tulla kiiltävä jottei illuusio menettäisi tehoaan.
 

 

No Responses

Write a response