Taikataikina EriKeeperistä

Taikataikina EriKeeperistä

Tästä taikinasta syntyy ohuempia kuvioita kuin vaikkapa vehnäjauhopohjaisesta taikinasta. Toisena pääraaka-aineena yllättäen EriKeeper, jolloin lopputulos on läpikuultava ja kevyt. Taikinasta syntyy 1,5 uunipellillistä kuvioita. Näistä tulee kuivuttuaan sen verran ohkaisia, että voi käyttää vaikka joulukortin koristeena.

Tarvikkeet ja aloitus:

2 dl liimaa (EriKeeper)

noin 3,5 dl maissitärkkelystä

2 rkl etikkaa

1 rkl rapsiöljyä (muutkin vaaleat öljyt varmaan käy)

elintarvikevärejä (nestemäisiä)

tuorekelmua, leivinpaperia, kaulin, piparkakkumuotteja

Kaikki aineet sekoitetaan (nuolijalla) huolellisesti yhteen mikronkestävässä muovikulhossa. Lämmitä massaa ensin 30 sekuntia täydellä teholla (800 w), sekoita, lämmitä taas 20 sekuntia, sekoita ja lopuksi vielä 20-30 sekunnin lämmitys. Jos massa on liian vetistä ja tarttuu sormiin, niin lisää 1rkl maissitärkkelystä kerrallaan. Varo massan ylikypsymistä, kannattaa ehkä mieluummin kypsentää aluksi vähemmän aikaa, tulos riippuu mikrosta.

Taikinan työstäminen:

Jos haluat värjätä taikinaa niin peitä loppu taikina vaikka muovipussilla, siksi aikaa kun käsittelet osaa taikinasta. Itse aioin tehdä tästä taikataikinasta kukkia ja lehtiä, joten värjäsin vaaleanpunaiseksi ja vihreäksi. Kädet voi suojata muovikäsineillä, etenkin jos aikoo värjätä massaa elintarvikeväreillä. Itse sekoitin samassa muovikulhossa nuolijalla, ja vasta taikinan vähän jähmetyttyä leivoin käsin. Sitten vaan vaivataan massaa kuten taikinaa, kunnes se jäähtyy eikä enää tartu käsiin/alustaan. Alustana käytin leivinpaperia.

Pakkaa vaivattu massa tiiviisti tuorekelmuun ja muovipussiin. Massa saa levätä jääkaapissa vähintään 8 tuntia ennen jatkotyöstöä. Laita työvälineet pian likoamaan veteen ettei liima ehdi kovettua niihin kiinni.

Kuvioiden tekeminen: 

Taikina on aika kohmeista kun otat sen jääkaapista. Se kuitenkin vertyy melko nopeasti kun lämmittelet ja vaivaat sitä käsissäsi. Suosittelen työstämään noin kolmanneksen taikinaa kerralla, ja laittamaan lopun taikinaa jääkaappiin siksi aikaa odottamaan vuoroaan. Kaulitse taikina ohuehkoksi (noin 3mm) levyksi leivinpaperin päällä. Levitä taikinan ja kaulimen väliin tuorekelmua tai leivinpaperia niin taikina ei tartu kaulimeen.

Tässä vaiheessa voit painaa taikinaan pintakuvioita esim. kohokuvioidulla lasilla tai lautasella. Painele piparkakkumuoteilla kuviot taikinasta ja siirrä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Muista tehdä ripustusnarua varten reikä jos haluat ripustaa näitä kuvioita. Laita pellit uuniin 50-asteeseen muutamaksi tunniksi. Käännä kuviot ympäri ja jatka kuivausta pari tuntia. Kovettuessaan taikina ohenee ja muuttuu  läpikuultavaksi, posliinimaiseksi, kutistuu vähän, sekä värit tummuvat. Taikina kovettuu toki myös huoneenlämmössä, mutta siinä menee useampi päivä.

Kranssin vaiheet:

Kiinnitä havupuun oksat pajukehikkoon ohuella rautalangalla. Liimaa pinkit EriKeeperkuviot ja erikokoiset valkeat helmet kuumaliimalla.

Muut taikataikinat:

 

No Responses

Write a response