Taikataikina vehnäjauhosta ja suolasta

Taikataikina vehnäjauhosta ja suolasta

  • 5dl vehnäjauhoja 
  • 2,5dl ruokasuolaa
  • 2dl vettä                 
  • 1/2tl ruokaöljyä   
  • elintarvikevärejä 
  • muotoiluvälineitä
  • valkosipulipuristin
  • kirkasta askartelulakkaa tai parafiinirakeita

Yhdistä jauho ja suola taikinakulhossa. Lisää vesi ja öljy. Sekoita ainekset hyvin yhteen. Alusta taikina huolellisesti kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Jos taikina tuntuu liian löysältä lisää vähän jauhoja. Jos se tuntuu kuivalle niin tippa öljyä notkistaa.

Värjäys:

Jaa taikataikina pienempiin osiin värjäystä varten. Kostuta hieman taikinan pintaa vedellä ja kaada siihen elintarvikevärijauhetta. Kostutus on luultavasti turhaa jos käytät nestemäistä väriä. Leivo väri huolellisesti taikinaan.

Kuivatus:

Kuivata taikinahahmot 50C-100C uunissa. Kuivuminen kestää 12-36 tuntia hahmojen koon ja uunin lämpötilan mukaan. Kuu-ukot ovat kuivia kun kynnellä naputtaessa kuuluu terävä ääni. Elintarvikeväreillä värjättyä taikinaa ei saa kuivattaa 100 astetta kuumemmassa uunissa värien haalistumisen vuoksi.

Pintakäsittely:

Uunikuivauksen jälkeen voit maalata vaikka pieniä yksityiskohtia akryyliväreillä ja ohuella siveltimellä. Tee tämä ennen lakkausta tai parafiinikäsittelyä. Pintakäsittely suojaa kuu-ukkoa lämmön ja kosteuden vaihteluilta. Jonkinlainen ritilä, esimerkiksi uunin ritilätaso, on mainio lakkaus- ja kuivatusalusta.

Hahmot lakataan huolellisesti molemmin puolin vähintään kahdesti. Levitä säästelemättä kirkasta askartelulakkaa reilun kokoisella pensselillä ensin etupuolelle. Etupuolen kuivahtamisen jälkeen käsittele kääntöpuoli nopeasti samoin. Käännä hahmo kuitenkin kuivumaan samantien etupuoli ylöspäin. Näin lakka ei pääse tunkeutumaan saumakohtiin ja mahdollisiin pieniin halkeamiin, jolloin se aiheuttaisi epäsäännöllisiä tummentumia etupuolelle.

Huomattavasti nopeampi, mutta himmeämpi ja tummempi loppusilaus syntyy kastamalla hahmo sulaan parafiiniin. Parafiinin sulatusohjeen löydät täältä: http://www.askarteluideoita.fi/askartelu/ihania-kynttiloita/ 

Parafiinikäsittely sopii erinomaisesti kuu-ukoille, joiden parta on valkosipulipusertimen läpi puserrettua taikinanauhaa, sillä siveltimellä levitetty lakka ei tavoita syvimpiä onteloita yhtä hyvin kuin parafiini.  Kuu-ukko saa maata rauhassa parafiinikylvyssään kunnes ilmakuplien nouseminen loppuu.

Muut taikataikinat:

 

6

No Responses

Write a response