Heppa Superlonista

Heppa Superlonista

 

Liisa

Ystäväni Liisa jakaa kanssamme ihanat leikkihepat ja kuinka ne tehdään. Hän näki aikoinaan tällaisia heppoja lastensairaaloissa, joissa oli kesätöissä nuorena yli 40 vuotta sitten. Asia jäi kytemään takaraivoon. Kun hänen omat lapsensa olivat parivuotiaita teki hän heille tällaiset joululahjaksi. Kaavan ja teko-ohjeet Liisa kehitteli omasta päästään. Nyt molemmat lapset ovat toivoneet että hän tekisi heidän lapsilleenkin samanlaiset. Lapset tekevät näistä monenlaisia rakennelmia leikkeihinsä ja nojailevat telkkaria katsoessaan. Niistä voi rakentaa vaikka kivan pesän.

Liisan lasten ollessa alle kouluikäisiä, ompeli hän heille paljon vaatteita: paitoja, pitkiähousuja, talvihaalareita, samettihousut ja -takit, juhlavaateita yms. Myös itselleen hän ompeli paljon vaatteita, kuten ulsterin ja lähes kaikki juhlavaatteet ollessaan 25-45 -vuotias. Kun ns. halpakaupat: Seppälä, Kap Ahl, HM ym. tulivat Suomeen n 35 v. sitten, ei enää kannattanut ommella itse, oli halvempaa ostaa.

Liisa muistaa kun nuorena tyttönä meni kauppaan ostamaan itselleen hamekangasta. Hänen äitinsä ja mummonsa olivat kauhuissaan kun Liisa alkoi siitä leikkaamaan hameen osia ilman kaavoja ja ompeluohjeita. Hyvä siitä tuli! Aikuisena hän on kuitenkin tehnyt kaikki kaavojen mukaan, jopa nukkien vaatteet.

 Eläkkeellä ollessaan Liisa kuntoilee, opiskelee kieliä, lukee kirjoja, hoitaa puutarhaa kesäisin, poimii mansikoita ja mustikoita pakastimeen. Joulupukin konttiin Liisa kutoo lapasia. Mutta käydäänpä vihdoin heppojen kimppuun.

Heppa superlonista

Leikkauta mallin mukaiset superlonpalat (osta ja leikkauta esim. Etolasta). Samasta suorakulmaisesta superlonpalasta saa samalla leikkauksella kaksi heppaa. 25cm paksua superlonia tuskin löytää, mutta kaksi ohuempaa superlonia voi liimata yhteen esim Bostik Universal Plastlim -liimalla.

1.  Leikkaa palat kankaista.

2.  Ompele silmät kankaasta oikeat puolet vastakkain. Jätä pieni aukko ja käännä oikeinpäin. Ompele silmät etukappaleeseen.

3.  Ompele korvat kankaasta oikeat puolet vastakkain. Jätä yläosa auki ja käännä korvat oikeinpäin. Ompele korvien yläosat sisälle ja korvat paikoilleen sivukappaleisiin.

4.  Ompele taskujen kaaret kankaasta oikeat puolet vastakkain. Jätä yläosa auki. Käännä oikeinpäin. Ompele taskujen yläosat sisälle ja taskut paikoilleen sivukappaleisiin.

5.  Ompele häntäkappaleita oikeat puolet vastakkain yläosa auki ja käännä oikeinpäin. Ompele niitä selkäkappaleen alareunaan.

6.  Ompele hiuskappaleita oikeat puolet vastakkain yläosa auki ja käännä oikeinpäin. Ompele niitä pääkappaleen takaosaan. Samoin otsatukkaa pääkappaleen etuosaan.

7.  Ompele sivut selkäkankaaseen.

8.  Sovita hepan päälle nurinpäin ja harsi siinä molemmat sivukappaleet ja selkä kiinni pääkappaleeseen.

9.  Harsi myös sivut etukappaleeseen ja etukappale pääkappaleeseen. Poista hepasta.

10. Ompele pitkin harsinlankoja.

11.  Ompele pohjan toinen pitkä sivu sivukappaleeseen.

12.  Laita hepan päälle ja ompele käsin pohjan muut sivut.

No Responses

Write a response